WAT IS KINDERCOACHING?
Kindercoaching helpt kinderen, tieners en hun opvoeders als er een vraag is omtrent de opvoeding, de ontwikkeling en het gedrag van een kind. Kindercoaches geloven dat de oplossing in het kind zelf zit, zijn oplossingsgericht en kijken verder dan de ‘problemen’ die een kind heeft. Een kindercoach helpt je kind zijn/haar eigen talenten, competenties en mogelijkheden te ontdekken. Iets waar een kind de rest van zijn/haar leven profijt van heeft.
Hulp van een kindercoach levert een bijdrage aan het geluk van je kind, waardoor het vrolijker is, zichzelf beter leert kennen en steviger in z’n schoenen komt te staan.
KINDERCOACHING HELPT JE VERDER BIJ VRAGEN EN GEDACHTEN ZOALS:
- Hoe kan ik mijn kind helpen bij het omgaan met onze scheiding?
- Hoe help ik mijn kind om van faalangst af te komen?
- Mijn kind heeft moeite met in slaap vallen. Hoe kan ik helpen?
- Hoe help ik mijn kind dat gepest wordt?
- Mijn kind heeft last van driftbuien. Hoe krijg ik deze terug onder controle?
- Hoe krijgt mijn kind meer zelfvertrouwen?
- Hoe leer ik mijn kind zichzelf te zijn?
Als je kind door een moeilijke periode heen gaat, kan het moeite hebben met de emoties die hierbij komen kijken. Sommige kinderen laten al op jonge leeftijd zien dat ze faalangst hebben of dat ze erg verlegen en teruggetrokken zijn. Helaas zijn zij hierdoor ook gevoeliger om gepest te worden, wat het voor je kind nog lastiger maakt om zijn/haar ware ik te ontdekken. Een kindercoach is een praktische en laagdrempelige vorm van hulp.
Werkwijze
De kindercoach gaat op laagdrempelige manier aan de slag met het kind (en de ouders) en reikt handvatten aan die tot een oplossing kunnen leiden.
Vaak is er eerst een kennismakingsgesprek, meestal per telefoon met één van de ouders. Is er een klik, dan is er de mogelijkheid tot een intake. We maken samen een plan op maat voor begeleiding ouder(s) en/of kind.
Een van de belangrijkste bezigheden van een kindercoach is het vergroten van het zelfvertrouwen van het kind. Het kind en zijn of haar belangen staan centraal. Een kindercoach maakt ruimte voor het kind om zichzelf te zijn en om zich op een persoonlijke en natuurlijke wijze te ontwikkelen. Daarnaast wordt gekeken naar wat het kind al kan en wat er al is. Met behulp van zijn eigen talenten, vaardigheden en kennis wordt er gewerkt aan de hulpvraag. Hierdoor krijgt het kind meer vertrouwen in zijn aanwezige vaardigheden, kennis en talenten.
Na gemiddeld drie kindersessies is er meestal een oudergesprek. We kijken dan hoe het gaat en wat er eventueel nog nodig is. Gemiddeld zijn er 4 tot 6 sessies voor het kind zelf nodig, dus zonder de intake en de oudergesprekken mee te tellen. De snelheid van de voortgang is wel mede afhankelijk van de bereidheid van de ouder(s) om te ondersteunen en ook of er bij de ouders bereidheid is naar zichzelf te kijken en dan nog het aantal doelen die zijn gemaakt. School wordt zo nodig ook betrokken bij een plan van aanpak.